Неліктен тек тұзға йод қосылады, басқа тағамдарға емес?
Бұл мақалада тұзға йод қосылуының себебін және басқа тағамдарға неге йод қоспайтынымызды түсіндіреміз. Йодтың адам ағзасына әсерін және оның тапшылығының салдарын қарастырамыз.
Йод — адам ағзасына қажетті маңызды микроэлементтердің бірі. Ол қалқанша безінің дұрыс жұмыс істеуі үшін керек. Қалқанша безінің гормондары метаболизмді реттеуге, өсуді және даму процесін қолдауға қатысады. Йод жеткіліксіз болған жағдайда, адамда әртүрлі денсаулық проблемалары туындауы мүмкін, мысалы, эндемиялық зоб, құсу, әлсіздік және т.б.
Неге дәл тұз?
Тұз – күнделікті өмірімізде жиі қолданылады және әлемдегі әртүрлі ас қоспаларында негізгі компонент қатарында. Адамдардың көпшілігі күнделікті тағамдарында тұз пайдаланады, сондықтан йодталған тұз арқылы йод тапшылығын оңай жабуға болады.
Әлемнің көптеген елдерінде, оның ішінде Қазақстанда, йод тапшылығын алдын алу мақсатында тұзды йодтау міндетті түрде ұйымдастырылған шара ретінде қабылданған. Бұл әдіс тиімділігімен қатар, экономикалық жағынан да тиімді болып табылады.
Йод тапшылығының салдары
Йод тапшылығы, әсіресе, балалар мен жүкті әйелдер арасында қауіпті. Ол интеллектуалдық және физикалық дамудың тежелуіне, иммундық жүйенің әлсіреуіне әкелуі мүмкін. Жүкті әйелдер арасында йод тапшылығы түсік тастау, ерте босану және нәрестелердің төмен салмақта туу қаупін арттырады.
Басқа өнімдерге йод қосу
Кейбір елдерде сүт өнімдері, нан және балық секілді тағамдарға да йод қосу тәжірибесі бар, бірақ олар елдің тағамдық дәстүріне және әдеттеріне байланысты ерекшеленеді. Бұған қарамастан, тұзды йодтау — барлығына оңай қолжетімді және кеңінен таралған әдіс болып қалады.
Тұзды йодтау — йод тапшылығын жоюдың ең тиімді жолы. Бұл әдіс өте қолжетімді, дәстүрлі және экономикалық жағынан тиімді, сондықтан кеңінен пайдаланылады. Ол қоғамдағы денсаулықты жақсартуға және ауыр аурулардың алдын алуға мүмкіндік береді.