Неге хирургтар қолдарын 96%-дық емес, 70%-дық спиртпен өңдейді?

Хирургтардың қолдарын дезинфекциялау үшін 70%-дық спиртті 96%-дық спиртке қарағанда жиі қолданатынын байқасаңыз, бұл таңқаларлық жайт емес. Бұл мақалада осы таңдау себебін және оның ғылыми негіздерін түсіндіреміз.

👁️ 9
Сурет: Kzenon / Alamy via Legion Media

Хирургиялық практикаға келгенде, барлық нәрсе өте мұқият орындалады, оның ішінде хирургтардың қолдарын өңдеу процедуралары да бар. Дегенмен, халық арасында 96%-дық спирттің дезинфекциялау қасиеттері жақсырақ деп саналғанымен, неге медицина қызметкерлері басты түрде 70%-дық спиртті қолданады? Бұл мақалада осы сұраққа жауап іздейміз.

Ғылыми зерттеулер мен дәлелдер

Мәселенің түп-тамырына жету үшін алдымен спирттің микробтарды қалай әсер ететініне тоқталайық. 70%-дық спирт микробтардың протеиндерін денатурациялау арқылы олардың клетка қабырғасын бұзады. 96%-дық спирт те бұл қабілетке ие, алайда жоғарғы концентрациясына байланысты ол протеиндерді тезірек денатурациялап, микробтар бірден қатайып кетеді. Бұл микробтардың ішін зақымдауға мүмкіндік бермейді.

70%-дық спирттің артықшылықтары

70%-дық спирттің ішіне су қосылғандықтан, ол микробтардың қабырғасын баяу бұзады, нәтижесінде олардың ішкі құрылымы да зақымдалады. Осылайша, микробтар толықтай жойылады. Сонымен қатар, 70%-дық спирт жылдам буланып кетпейді, ол теріде ұзағырақ уақыт сақталып, жақсы дезинфекция жасайды.

Практикалық аспектілер

70%-дық спирттің бір артықшылығы — ол теріге зиянсыз екенін айту керек. Жоғары концентрациялы спирт теріні құрғатып, тітіркендіруі мүмкін. Медициналық қызметкерлер үшін бұл маңызды, себебі тері денсаулығының сақталуы олардың жұмысынан үздік нәтиже көрсетуіне тікелей ықпал етеді.

Хирургтардың 70%-дық спиртті таңдау себебі жоғары дәлелдемелерге және тиімділігіне негізделген. Ол микробтарды жоюда және қол терісін қорғауда тиімді. Сондықтан, хирургтар мен медицина қызметкерлері дұрыс әрі тиімді дезинфекцияға қол жеткізу үшін 70%-дық спиртті қолданады.