Қазақстандағы бидай бағасы өсуде

Қазақстанда бидай бағаларының өсуі жалғасуда.

👁️ 20
Сурет: eldala.kz

3-сыныпты бидай (клейковина 23-24%) өткен аптада тоннасына 91-94 мың теңгеге дейін көтерілді. Алдыңғы аптада бұл бидай 89-93 мың теңгеден сатылған - деп хабарлайды eldala.kz тілшісі.

Бидай бағасының өсу себептері

Бидайдың 4 және 5 сыныптары да, сәйкесінше, 86 және 84 мың теңгеден 88 және 85 мың теңгеге өсті. Бағалардың өсуіне жемдік ұн өндірушілері мен экспорттаушылар тарапынан сұраныстың артуы әсер етті.

«Экспорттық нарықта дағдарыс байқалмайды. Импортерлер өз кезегінде бағаны көтеруге дайын емес, өйткені олар өткен жылмен салыстырғанда өнімнің азайатынын күтуде», - деді Евгений Карабанов.

Биржадағы сатылымдар

Өткен аптада ЕТБ биржасында 3 сыныпты бидайдың 14,8 мың тоннасы сатылды:

  • клейковина 23-25% - 97 мың теңге/тонна;
  • клейковина 27% - 130 мың теңге/тонна;
  • hi-pro (клейковина 30%) - 135 мың теңге/тонна.

Сондай-ақ, ЕТБ биржасында бірнеше экспорттық келісімшарттар жасалды:

  • 3 сыныпты бидай (клейковина 26%) - 3 мың тонна 121 247 теңге/тонна ҚҚС-сыз;
  • некласс бидай - 1,8 мың тонна 100 020 теңге/тонна ҚҚС-сыз;
  • 4 сыныпты бидай - 2,1 мың тонна 92 630 теңге/тонна ҚҚС-сыз.

Ішкі нарықтағы жағдай

Ішкі нарықта өткен аптада белсенді сұраныс пен ұсыныстың жетіспеушілігіне байланысты зығыр семендерінің бағасы 295-305 теңгеден 300-305 теңгеге өсті.

Еуропалық Одақта зығыр бағасы да сәл өсті. Бұған дейінгі аптадағыдай, зығырдың бағасы 870 доллар/тонна деңгейінде сақталуда. Қазақстандық зығырдың жаңа өнімінің бағасы сатып алушылар тарапынан 650-660 доллар/тоннаға белгіленді.

Жаңа бағалар

19-25 мамыр аралығында бағалар келесі деңгейде қалыптасты (мың теңге/тонна):

  • 3 сыныпты бидай (клейковина 23-24%) – 91-94
  • 4 сыныпты бидай – 88-91
  • 5 сыныпты бидай – 85-88
  • жарма – 87-91
  • зығыр семендері – 300-305

Экспорттық баға (USD/тонна):

  • 3 сыныпты бидай (клейковина 23-24%) – 210-215 DAP Сарыагаш
  • 4 сыныпты бидай – 203-208 DAP Сарыагаш
  • зығыр – 580-590 FCA - жіберу станциясы
— Авторлары: Екінші топтың мамандары.