Гибридті бұқалар: мал шаруашылығында жаңа бағыт
Елімізде Qazaq Aqbas және Ангус генетикалық кроссбредін жүргізуде.
Qazaq Aqbas және Ангус тұқымдарының екі түрлі селекциясы Абай облысы Көкпекті ауылындағы «Елім-Ай Көкпекті» фермерлік шаруашылығында жүзеге асырылуда. Фермерлердің бағалауы бойынша, алғашқы буындағы гибрид 15 пайызға дейін көп ет береді - деп хабарлайды eldala.kz тілшісі.
Селекцияның ерекшеліктері
Гибридтерден ұрпақ алу жүргізілмейді, өйткені келесі буында кері процесс жүреді. Нәтижесінде бұқаларды азықтандыру алаңына бағыттап, етке белгілі бір салмаққа жеткенде ғана сойылады.
Ангустың ерекшеліктері
«Ангус генетикалық сипаттамалары бойынша ерте пісетін тұқым болып есептеледі. Ол басқа тұқымдарға, мысалы, Ақбас немесе Герефордтан, екі ай бұрын қажетті салмаққа жетеді. Біздің жағдайларымызда, 12-14 айлық кезінде, ол күніне 2 кг дейін қосымша салмақ береді. Ал, біздің гибридтеріміз 2,5 кг-ға дейін қосымша салмақ береді. Сондықтан кроссбридинг әлем бойынша кең таралған», - дейді «Елім-Ай Көкпекті» серіктесі Болат Бекбердинов.
Мал шаруашылығындағы нәтижелер
Шабылған, кастрацияланбаған бұқалардың сойылғандағы ет шығымы 62% дейін жетеді, ал таза тұқымдарда 54-57% құрайды.
Qazaq Aqbas жағдайы
Қазақтардың Ақбас тұқымын фермада 2003 жылдан бері өсіреді. Қазіргі таңда «Елім-Ай Көкпекті» шаруашылығында 1000-нан астам аналық мал басы, ал Qazaq Aqbas түрлері бойынша шамамен 2500 бас мал бар.
Екі тұқымның артықшылықтары
Ангус аналық саны репродукторда шамамен дәл осындай. Шаруа қожалығында екі тұқымның да оң сапаларын атап өтуге болады, оның ішінде жеңіл отел, ыстық пен суыққа төзімділік. Ал Ақбасқа қатысты, ол азыққа талапшыл емес, нәтижесінде нашар жайылымдарда жайылып, жақсы өсім береді.
Көбірек ақпаратты «Микки-маус на ет: Ақбас және Ангус гибридтерінің бағалылығы» мақаласынан оқи аласыз.
Естеріңізге сала кетейік, Ақбас қойы бойынша республикалық палата «АгроКаравана Мясо 2024» серіктесі болды.