Германияда эммерді өсіру қайта танымал бола бастады
Германияда фермерлер арасында эммерді өсіруге қызығушылық артып келеді.
Еуропада эммерді өсіру тарихы 5 мың жылдан астам уақытты қамтиды, бірақ орта ғасырларда оны жұмсақ бидай сорттары алмастырды. Бүгінде Германия фермерлері арасында эммердің танымалдылығы қайта оянып жатыр - деп хабарлайды eldala.kz тілшісі.
Эммер туралы жалпы мәлімет
Эммер (Triticum dicoccum) - ежелгі заманнан белгілі, екі дәнді злаковое өсімдігі. Бұл бидай түрі құрғақшылыққа, топырақтың нашарлығына, ржавчина және головня сияқты ауруларға өте төзімді.
Фермерлердің қызығушылығы
Ульмдегі ұн тарту кешенінің иесі Дэвид Кваст эммерді өңдеумен 10 жыл бұрын айналыса бастаған. Қазіргі уақытта оның жергілікті фермерлермен серіктестік қатынасы орнаған. Эммерді өсіруге ынтасы бар фермерлер саны да артып келеді, бірақ бұл бидай түрі әлі де нишалық өнім болып табылады. Сол себепті фермерлер өңдеушілерге кезекке тұруға мәжбүр.
Дэвид Кваст эммердің танымалдылығының арта түсетініне сенімді. Себебі дәннің дәмі жаңғаққа ұқсас, оны кондитерлік өнімдерден пицца жапқыштарына, торттар мен вафлиларға дейін қолдануға мүмкіндік береді.
Эммердің пайдалы қасиеттері
Эммердің көптеген қоректік қасиеттері бар: ол ақуыздың жақсы көзі болып табылады және жұмсақ бидаймен салыстырғанда минералдарға (магний, темір және мырыш) бай. Сондай-ақ, бидайдың бұл түрінде бета-каротин мөлшері екі есе артық, бұл иммундық жүйені қалыптастыру үшін маңызды.
Тәжірибеде фермерлер
Фермерлер эммерді өсіруге көңіл бөлуінің себептері бар. Эммер ауруларға төзімді, нашар қоректік заттары бар топырақта жақсы өседі, сонымен қатар құрғақшылық кезінде ылғал тапшылығын жеңіл көтереді. Алайда, егіннің бастапқы кезеңдерінде арамшөптермен күресуге ерекше назар аудару қажет.
Германияда эммердің орташа өнімділігі гектарына 40 центнерді құрайды, бұл жұмсақ бидайдың өнімділігінен екі есе төмен.