Жаңа банан сорттары: Ұлыбритания ғалымдарының жаңалығы

Британдық ғалымдар жаңа банан сортын таныстырып, оның таныс пішінін ұзақ сақтауға мүмкіндік берді.

👁️ 25
Сурет: vesti.kz

Британдық ғалымдар 24 сағат бойы тазартылғаннан кейін жаңа пісірілген банандардың тәбиғи күйін сақтап қалатын сортын әзірледі, деп хабарлайды vesti.kz.

Нориджде орналасқан Tropic компаниясының мамандары жемістің генетикасын өзгертіп, оны тазартылғаннан кейін 24 сағат бойы қатты, жаңа және сары күйінде ұстап тұратын етіп шығарды, тіпті кесілген жағдайда да.

"Енді сырғып кететін, қоңыр банандар жоқ!" – деді Tropic компаниясының бас директоры Гилад Гершон.

Бұл жаңа сорт тазартылғаннан және кесілгеннен кейін кемінде 12 сағат бойы жаңа күйін сақтайды, ал 24 сағаттан кейін оның қараюы 30% -ға дейін азаяды.

"Банандар сол бір дәмі, иісі, тәттілігі мен текстурасы сақталады, бірақ олардың етінің қараюы соншалықты жылдам болмайды. Бұл жеміс салаттары мен кесілген жемістер үшін жаңа мүмкіндіктер ашады," – деп толықтырды ол.

Банандардың гендік модификациясыз, яғни полифенолоксидаза ферментінің өндірісіне жауап беретін гендерді өшіріп, қараюды тудыратын өзгерістер түзілді. Бірақ бұл әдіс шынымен де гендік модификация емес, өйткені өзгерістер тек бар гендерге енгізіледі.

Бұл банандардың сатылымы Филиппин, Колумбия, Гондурас, АҚШ және Канадада мақұлданды, олар осы айда сатылымға шығарылады.

Десе де, Ұлыбританияда гендік редакцияланатын өсімдіктер мен жемістерді сатуға тыйым салатын заң бар. Жағдайдың осы заң жобасы парламентте соңғы қарау сатысында жатқандықтан өзгеруі мүмкін.

Компания сонымен қатар банандардың пісуін баяулататын сорттармен де жұмыс істеп отыр, бұл банандарды ұзақ уақыт бойы жасыл күйінде сақтауға ықпал етеді.

"Банандар, қызанақтар сияқты, жасыл күйде жиналады. Біз хлорофиллды бұзатын және қабығының түсін жасылдан сарыға өзгертетін этилен гормонының өндірісіне жауап беретін гендерді өшіреміз," – деп түсіндірді Гершон.

Сонымен қатар, Tropic компаниясының зерттеулерінің бағыты – ауруларға төзімді сорттарды жасау, себебі көптеген банан түрлері инфекциялардан жойылып кеткен.

"Банандар – әлемдегі ең танымал жемістер, бірақ олардың өндірісі көптеген проблемалармен бетпе-бет келеді," – деп атап өтті компанияның ғылыми директоры Эяль Маори.
Эяль Маори

Гершон банандардың ДНҚ-дағы өзгерістер минималды екенін және оларды жекелеген қасиеттерін жақсарту үшін бағытталғанын атап өтті. "Мұндай мутациялар табиғатта орын алады, біз тек бұл процесс жылдамдатады," – деп қорытындылады ол.