Алкогольдің қауіпті дозасы: психиатрдың түсіндірмесі

Психиатр-нарколог дәрігер Марина Калюжная алкогольдің қауіптілігі мен өлімге әкелетін дозасын атады. Алкоголь мен газдалған сусындарды араластырмау ұсынылады.

👁️ 30
Сурет: Josh Olalde / Unsplash

Ақшаммен мазмұнды қолдану тек жеке органдардың жұмысына ғана емес, жалпы организмнің өміршеңдігіне де қауіпті, - дейді психиатр-нарколог дәрігер Марина Калюжная. «Лента.ру» агенттігіне берген сұхбатында маман әртүрлі алкоголь түрлерінің өлімге әкелетін дозасын атады.

«Алкогольдің қауіптілігі оның концентрациясы, тұтыну көлемі мен организмге түсу жылдамдығына байланысты. Тіпті танымал сусындар, мысалы, сыра, шарап немесе арақ, белгілі дозаларда өлімге себеп болуы мүмкін. Күнделікті аз мөлшерде алкогольдің зияндығы жоқ деген жалпы пікірге қарамастан, зерттеулер керісінше дәлелдейді: этанолдың жүйелі әсері организмнің біртіндеп бұзылуына әкеледі» — деді сарапшы, алкогольдің қалыпты тұтынуда да организмге үлкен зиян келтіретін токсин екенін еске салып.

Калюжная алкогольдің қауіптілігін этанолдың — алкогольдік сусындардың негізгі белсенді затының мөлшері арқылы бағалайтынын түсіндірді. Сусынның түріне байланысты, стандартты порцияда әртүрлі мөлшерде таза спирт бар: 50 миллилитр арақ (40%): 20 грамм этанол, 150 миллилитр шарап (12%): шамамен 18 грамм этанол, ал 500 миллилитр сыра (5%): 20 грамм этанол қамтиды.

Бұл мәндер организмге қанша таза алкоголь түсуін бағалауға мүмкіндік береді, бұл қауіпті немесе токсикалық дозаны анықтау үшін маңызды. Өлімге қауіп төндіретін доза - негізгі өмірлік функциялардың, мысалы, тыныс алу немесе жүректің қызметі бұзылатын көлем. Ересек адам үшін бұл доза орташа есеппен 300–400 миллилитр таза этанолды құрайды. Бұл 750–1000 миллилитр араққа, 2,5–3 литр шарапқа және 5–6 литр сыраға тең.

Марина Калюжная

Ол көрсетілген сандық мәндердің орташа шама екенін атап өтті. Оның айтуынша, салмақ, жас, алкогольге төзімділік және жалпы денсаулық жағдайы сияқты жеке факторлар маңызды рөл атқара алады.

Бұрын гепатолог, гастроэнтеролог Елена Бутенко ресейліктерге алкоголь мен газдалған сусындарды араластырмауды ұсынды. Маманың айтуынша, алкоголь мен тәтті газдалған сусындардан жасалған коктейльдер өте калориялы сусын болып табылады.

«Дегенмен, басты қауіп — газировкадағы углеводтардың метаболизміне байланысты организмнің май жинай бастауы, тіпті калорияларды арттырмай-ақ. Оның салдары — семіздік және екінші типті қант диабеті қаупі», — деп ескертті Бутенко.