Кока-коланың зияны мен күдікті пайдасы: Дәрігердің ескертулері
Тәтті газдалған суды тұтынудың денсаулыққа тигізетін зияны мен күдікті пайдасы туралы ақпараттар.

Тәтті газдалған суды тұрақты тұтыну денсаулыққа ауыр зиян тигізуі мүмкін, деп ескертті гастроэнтеролог Татьяна Головчанская. Журналistic порталы «Страсти» мен жүргізген сұхбатында, ол кока-коланың күтпеген жағымды әсерін атап өтті.
Кока-коланың пайдасы
Головчанская, күнделікті кока-коланы тұтыну тек бір жағдайда оправданы — егер ол асқазанда қалдықтардан туындаған тығыз шетелдік заттарды еріту үшін қажет болса. Безоарлар асқазан-ішек жолында тағамның өтуін бұзып, жүрек айнуы, құсу, іштің ауруы және салмақ жоғалтуға себеп болуы мүмкін, деп түсіндірді дәрігер.
«Гастроэнтеролог бұл сусынның құрамындағы көмір қышқылы мен фосфор қышқылы безоардың құрылымын жұмсартады, төмен pH химиялық ыдырауды жеделдетіп, күшейтеді, ал газдану асқазанның моторикасын ынталандырып, қалдықтардың ішекке жылжуына көмек береді.
Коканың зияны
Дегенмен, дәрігер кока-коланың күнделікті тұтынуы тіс эмаліне зиян келтіруі, қышқыл рефлюксті ауру (ГЭРБ) және іш кебу мен метеоризмнің өршуіне, қарынның жасыл синдромының асқынуына себеп болуы мүмкін екенін айтты. Сонымен қатар, тәтті газдалған сусын:
- Майлы гепатозды тудыруы;
- 2 типті қант диабетінің дамуын қоздыруы;
- Жүрек-қан тамырлары ауруларын өршітуі;
- Остеопороздың дамуына себеп болуы мүмкін.
Дәрігердің ұсыныстары
Дәрігер бұл сусынды сүйікті жанкүйерлерін кока-коланы тұтынудан 30 минуттан кейін тістерін тазартуға және аптасына бір-екі порциямен (250 миллилитрге дейін) шектелуге шақырды, сондай-ақ, мүмкіндігінше лимон мен ментамен газдалған суда, қантсыз компоттар мен морстарда, шөп шайларында алмастыруға ұсынды.
Басқа пікілер
Бұрын диетолог Ирина Писарева картоптың зиянды өнім емес, көптеген дәрумендердің көзі екенін айтты. Писареваның айтуынша, картоптың пайдасыз болып саналуы оның құрамында крахмалдың болуы себеп.