Бұрыштың ыстықтығын қалай анықтауға болады?

Бұл мақалада біз бұрыштың жылуын қалай өлшеуге болатынын көрсетеміз, сонымен қатар Шовил шкаласы туралы егжей-тегжейлі түсіндіреміз.

👁️ 30
Сурет: Zoonar via Legion Media

Шовилл шкаласы дегеніміз не?

Шовилл шкаласы - бұрыштың қызуын өлшеуге арналған арнайы таразы. Ол алғаш рет американдық фармацевт Вилбур Шовилл (Wilbur Scoville) тарапынан 1912 жылы енгізілген. Бұл шкала капсаицин деңгейін анықтау арқылы перцінің остротасын бағалайды.

Бұрыштың жылуын қалай өлшеуге болады?

Бұрыштың дәмділігін өлшеу әдісі келесі қадамдардан тұрады:

  1. Бұрыш үлгісін дайындау. Үлгі ұсақталады және кептіріледі.
  2. Үлгіні ерітіндіде араластыру. Ерітіндінің мөлшерін біркелкі қылып алу қажет.
  3. Ерітіндіні дәм татып көру. Татымда қышқыл дәм пайда болғанға дейін сынақ жүргізіледі. Осы сынақ нәтижесінде Шовилл бірлігі анықталады.

Шовилл шкаласының негізгі қадамдары

Шовил шкаласына сәйкес бұрыштың қызуы төменнен жоғарыға қарай келесідей:

  • 0-100 SHU: Тәтті бұрыш
  • 100-1000 SHU: Пименто, Падрон
  • 1000-10,000 SHU: Паприка, Ялабиньо
  • 10,000-100,000 SHU: Хабанеро, Кайенна
  • 100,000-1,000,000 SHU: Bhut Jolokia, Naga Viper
  • 1,000,000 SHU және жоғары: Carolina Reaper, Pepper X

Қорытынды

Бұрыштың қызуын анықтау көптеген кәсіби аспаздар мен ғалымдар үшін маңызды. Шовил шкаласының көмегімен әртүрлі бұрыштардың дәмділігін оңай анықтауға болады. Болашақта сіз дәмдеуіштеріңіздің күшін тексеру үшін осы әдісті пайдалана аласыз.