Швейцар ірімшігіндегі «тесіктер» қалай пайда болады?
Бұл мақалада Швейцар ірімшігінде жиі кездесетін тесіктердің қалай және не үшін пайда болатыны туралы түрлі ғылыми түсініктемелер мен дәлелдер келтіріледі.
Швейцар ірімшігінің ерекшелігі, тіпті оның бірден танымал ету себептерінің бірі – ішіндегі тесіктері. Бұл ірімшікті әлем бойынша әйгілі ететін дәл осы өзгешелік. Алайда осы дәмді ірімшіктің құрамындағы тесіктердің пайда болу негіздері қандай?
Ірімшік өндірісінің тарихына көз жүгіртейік
Швейцар ірімшігін өндірудің ұзақ тарихы бар. Иісі мен дәмі ерекше бұл өнім дәстүрлі түрде сиыр сүтінен жасалады. Өнеркәсіптік өндіріс жүйесінің жетілдірілуімен бірге ғылыми зерттеулер осы ірімшіктегі тесіктердің шығу тегін анықтауға мүмкіндік берді.
Газдардың рөлі
Ірімшік өндірісі кезінде сиыр сүтіндегі қант бактериялар арқылы ашытылады. Нәтижесінде көмірқышқыл газы пайда болады. Аталмыш газдар ірімшіктің қатайып келе жатқан процесінде ұсақ тесіктер қалыптастырады. Бұл әсіресе пропион қышқылы бактерияларының әсері арқылы болады. Олар көміртегі диоксидін ендіреді, сол арқылы ірімшікте ерекше тесіктер жүйесін жасақтайды.
Тесіктер мөлшерін бақылау
Қазіргі замандағы ірімшік өндірісінде тесіктердің мөлшері мен орналасуын бақылап отыруға мүмкіндік бар. Ол үшін өндірушілер сүттің тазалығы мен сүзу деңгейіне ерекше көңіл бөледі. Соның арқасында ірімшіктің бірегей және танымал дәмін сақтау арқылы оның сапасын арттыруға мүмкіндік беріледі.
Швейцар ірімшігіндегі тесіктер – оның ерекше дәмі мен сыртқы келбетінің бір бөлігі. Олардың пайда болуы ғылымға негізделген ашу процесі мен газдардың кристалдануында жатыр. Ірімшіктің таңғажайып құрылымымен танысу оны көбірек бағалауға себеп болады.