Қарбызды неліктен жидек деп атайды?
Қарбызды неліктен жидек деп атаймыз? Оның ғылыми негіздері мен халықтық түсініктері қандай? Осы мақалада бұл сұрақтарға жауап береміз.
Қарбыз – жаз айларының тәттісі, дәмі тәтті, суы мол жеміс ретінде белгілі. Алайда, карбыз жидек ретінде қарастырылатынын көп адам біле бермейді. Бұл мақалада қарбыздың не үшін жидек деп саналатынын анықтаймыз.
Ғылыми жіктеудегі қарбыз
Ғылыми тұрғыдан алып қарағанда, қарбыздар «Cucurbitaceae» (Асқабақ тұқымдастары) тұқымдасына жатады. Бұл тұқымдасқа түрлі асқабақтар, қауындар да кіреді. Қарбызды белгілі бір топқа жатқызу үшін оның құрылымын қарастыру қажет.
Жидек ұғымы
Ботаникалық тұрғыда жидек – бұл тұқымдары бар жұмсақ етті жеміс. Осы тұрғыдан қарбызды қарастырғанда, оның тұқымдары шырынды ортасында орналасқан, яғни бұл құрылым бойынша қарбыз қасиеттері жидекке сәйкес келеді.
Қарбыздың ерекшеліктері
Қарбыздың сыртқы қабығы қалың әрі қатты, ал ішкі бөлігі шырынға толы. Бұл қасиет жуық арадағы басқа жемістерден ерекшеленіп тұрады. Қалың қабығы оның ішіндегі су мөлшерін сақтап, жаздық құрғақшылықтан қорғайды.
Халықтық түсініктер
Көптеген халықтарда қарбызды жеміс деп атап, оны зерттеу тек ботаникалық мамандардың ғана ісі болғанымен, ғылыми тұрғыда қарбыздың жидек екендігі анық. Бұл кеңінен белгілі болмаған мәлімет, бірақ оның дұрыс екендігін ғылыми тұжырымдар дәлелдейді.
Қарбызды жидек деп атаудың ғылыми негіздері бар. Оның ботаникадағы анықтамасы, құрылымы бұл анықтаманы дәлелдеп отыр. Кәдімгі түсінікпен келіспеу мүмкін, бірақ ғылым оның жидек екендігін бірнеше рет дәлелдеді. Ендігіде қарбызға қарағанда, оның да ғылыми тұрғыда жидек екенін естен шығармаңыз.