14 жастағы балалар арасында ішек инфекцияларының өсуі
Балалар арасындағы жедел ішек инфекцияларының жай-күйі

14 жасқа дейінгі балалар арасында жедел ішек инфекциялары тіркелді, - деп хабарлады Гүлдана КЕРЕЕВА, облыстың бас санитарлық дәрігерінің орынбасары. uralskweek.kz
— Қаңтар мен ақпан айларында облыста жедел ішек инфекциясымен 56 ауру жағдайы анықталды: қаңтарда 16 бала, ал ақпанда 40 бала ауруға шалдықты. Балабақшаларда екі айда барлығы 5 ішек инфекциясы жағдайы тіркелді: қаңтарда – 1, ал ақпанда – 4 жағдай. Мектептерде ішек инфекциясынан екі бала науқастанған, - деп айтып өтті Гүлдана Кереев.
Оның айтуынша, барлық жағдайды тергеу жұмыстары жүргізілді. Бір балабақшаға әкімшілік айыппұл салынды.
Жедел ішек инфекцияларының белгілері
Жедел ішек инфекциялары (ЖІІ) – асқазан-ішек трактісінің моторикасының бұзылуымен, диарея, улану және су тапшылығымен сипатталатын кең таралған инфекциялық аурулар тобы. ЖІІ барлық инфекциялық аурулардың арасында екінші орында (жедел респираторлық инфекциялардан кейін) тұрады.
ЖІІ қоздырғыштары
ЖІІ қоздырғыштары – ішек дисфункциясын тудыратын көптеген бактериялар мен вирустар. Бактериялық ЖІІ арасында клиникалық тәжірибеде дизентериялық таяқшалар, патогендік ішек таяқшалары жиі кездеседі. Вирустық ішек инфекцияларынан ротавирустар мен аденовирустардың маңызы зор.
Жұғу механизмдері
Негізгі жұғу механизмі – нәжіс-ауыз жолы, азық-түлік, су және тұрмыстық-контакт жолдары арқылы жүзеге асырылады. Ауа-шаң жолы сирек кездеседі. Жұғу факторлары – ауру адамның нәжіспен ластанған азық-түлік, су, тұрмыстық заттар, ойыншықтар. Сонымен қатар, жәндіктер (шыбындар, тарақандар) инфекциялардың берілуінде маңызды рөл атқарады.
Клиникалық белгілері
Жедел ішек инфекциясының негізгі клиникалық белгілері:
- температураның жоғарылауы
- іш ауруы
- сұйық нәжіс
- жүрек айну
- құсу
- әлсіздік
ЖІІ-нің алдын алу шаралары
Қолдарыңызды жиі жуыңыз.
- Әжетханадан шыққаннан кейін, тамақ дайындаудан бұрын және дайындау процесіндегі әр демалыстан кейін қолыңызды жуыңыз.
- Шикі өнімдерді бөлшектегеннен кейін, қайтадан сабынмен қолыңызды жуыңыз.
Қауіпсіз азық-түлікті таңдаңыз.
- Пастерленген, шикі сүтті емес сатып алу керек.
- Шикі түрде пайдаланылатын кейбір өнімдер, мысалы, салат, мұқият жуылуы тиіс.
- Жарамдылық мерзімі өткен өнімдерді қолданбаңыз.
Азық-түлікті мұқият дайындаңыз.
- Бактериялар тек пісіру (қуыру) процесінде өлтіріледі.
- Жан-жақты температура 70°С жетуі керек.
Дайын тағамды дереу тұтыныңыз.
- Дайын тағам бөлме температурасына дейін салқындатылғанда, онда микробтар көбейе бастайды.
Азық-түлікті мұқият сақтаңыз.
- Дайын тағамды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз.
Алдын ала дайындалған тағамды мұқият қыздырыңыз.
- Бұл микробтарға қарсы ең жақсы қорғаныс шарасы, олар тағам сақтау кезінде көбейе алады.
Азық-түлікті жәндіктер мен кеміргіштерден қорғап сақтаңыз.
Таза суды пайдаланыңыз.