Бруцеллез: 2024 жылғы жағдайлар және алдын алу шаралары

Бруцеллез ауруы 2024 жылы 28 жағдаймен тіркелді, күрделенуі әлі де өзекті.

👁️ 9
Сурет: aktobetimes.kz

2024 жылы бруцеллез ауруына 28 жағдай тіркелген. 2023 жылмен салыстырғанда 30%-ға төмендесе де, ет-сүт өнімдері арқылы жұғу қаупі әлі де өзекті мәселелердің бірі болып қала береді. Бруцеллез - адам мен малдың жүйке жүйесіне және қаңқа-қозғалыс аппаратына әсер ететін қауіпті инфекциялық ауру. Бұл зоонозды инфекцияның негізгі көзі - үй жануарлары: ірі және ұсақ қара, шошқалар, ат, түйе, тіпті иттер. Инфекция шикі сүт пен термиялық өңдеуден өтпеген етті (шашлык, шұжық) қабылдау кезінде, сондай-ақ малды жайғау немесе күтім жасау барысында ауырған жануарлармен байланыс кезінде жұғуы мүмкін, - деп хабарлайды Актобе Таймс.

Аймақтық жағдайлар

Ақтөбе облысының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті ұсынған мәліметтерге сәйкес, 2024 жылы ауруға шалдыққан адамдардың басым бөлігі Уил ауданында - 7, Ақтөбе қаласында - 6, Алгин ауданында - 4, Хромтауа ауданында - 3, Темір және Кобда ауданында - 2 жағдайдан, Иргиз, Қарғалы, Мартук және Мұғалжар аудандарында бір-бір науқас тіркелді. Ақтөбе облысындағы бруцеллезден зардап шеккендер арасынан 6 бала бар.

«Эпидемиологиялық және ветеринарлық қызметтер жұқпалы ошақтарда кешенді эпидемияға қарсы және санитарлық шараларды жүргізді. Аурудың таралу жолдарын ескере отырып, бруцеллездің жеке шаруашылықтағы жануарлар мен үй өндірісі өнімдері арқылы тарап жатқанын ескере отырып, ауылдық аудандарға ерекше назар аударылуда», - деп хабарлады СЭС департаменті.

Белгілері мен салдары

Бруцеллездің инкубациялық кезеңі екіден үш аптаға дейін созылады. Алғашқы белгілері - температураның 39-40°С-ға дейін көтерілуі, қатты бас ауруы, тершеңдік, ұйқысыздық. Кейінірек бұлшықет және буындарда ауырсынулар пайда болып, бірнеше айға, кейде жылдарға дейін сақталып қалуы мүмкін. Уақытында емделмеген жағдайда, ауру созылмалы формаға көшіп, мүгедектік пен бедеулікке әкелуі мүмкін.

Қалай қорғануға болады?

Жұқтыру қаупін азайту үшін СЭС өкілдері профилактикалық шаралардың бірқатарын ұсынады. Тек қайнатылған сүт және термиялық өңделген ет жеу, сүт пен ет өнімдерін белгіленбеген жерлерден сатып алудан аулақ болу маңызды. Сонымен қатар, жүкті әйелдер, балалар мен жасөспірімдердің жұқтырған жануарлармен байланысын болдырмау және малды жаю кезінде темекі тартпау қажет. Жұмыстарды дезинфекциялау және жеке гигиена ережелерін сақтау да маңызды.