Дәрігер жүрек аурулары үшін ең пайдалы ботқаларды атады

Дәрігер Грант Шехян жүрек ауруы бар адамдар үшін пайдалы ботқаларды атады, сонымен қатар дұрыс тамақтану тәсілдерін ұсынды.

👁️ 14
Сурет: AtlasStudio / Shutterstock / Fotodom

Таңқаларлық ботқалар организмге маңызды минералдар мен микроэлементтерді жеткізіп, денсаулықты оңтайлы күйде ұстап тұрғызуға аса қажет, артық жүктемелерді тамырлар мен жүрекке түсірмей, — деп мәлімдеді ҚР Білім және ғылым министрлігінің медициналық факультетінде терапия кафедрасының профессоры, кардиолог Грант Шехян. Өз пікірін ол «Лента.ру» порталымен болған сұхбат барысында жеткізді.

Шехянның пікірінше, жүрек аурулары барларға ең пайдалы ботқа – қарапайым таңқала танылған сұлыныкі, себебі ол оңай сіңеді, құрамындағы заттар теңгерімді, ал талшық оның құрамында ішектің жақсы жұмысын ынталандырады. Сонымен қатар, дәрігер гречка мен бидайbotқасының да пайдалы қасиеттерін ерекшеледі, өйткені олар ақуыздар мен көмірсулардың құрамының теңгерімділігімен ерекшеленеді.

«Алайда, егер сіз ең пайдалы ботқаны майлы етке қуырып немесе үлкен мөлшерде сары маймен дәмдесе, ол дәмді болуы мүмкін, бірақ көп әлсіздеу болады. Аз қуырылған және майлы тағам, көп буға пісірілген – кардиологиялық аурулар кезінде сау дұрыс тамақтанудың басты ұстанымы»,
Грант Шехян

Дәрігер ботқада, сондай-ақ бүкіл тағамда майдың болмауы организмді сауықтыратынын түсіндіре кетті. Бұл холестериннің тамырлар қабырғаларынан қан ағымына қайта ағып кетуіне байланысты. Сонымен қатар, Шехян ас дайындаған кезде тұзды пайдаланбауға кеңес берді, себебі ол организмде сұйықтықты ұстап қалады және, сөйтіп, гипертонияның даму қаупін арттырады.

Алдыңғы хирург Умнов шарап, сыра мен арақтың ең қауіпті алкогольдік сусындар екенін атап өтті. Ол сондай-ақ алкогольдік коктейльдер мен алкоэнергетиктердің бауыр циррозын дамыту қаупін арттыратынын, ми деградациясын жеделдететінін және суицид қаупін көбейтетінін айтты.