Жаңа жылдық дастарқандардағы тағамдардың сақтау мерзімі
Жаңа жылдық дастарқандардағы танымал тағамдардың сақтау мерзімдері мен қауіпсіздігі жайында маңызды ақпарат.
Новогодние дастарқандардың кейбір тағамдарын бірнеше күннен кейін немесе дайындалғаннан кейін тастау қажеттігін хабарлады қоғамдық тамақтану маманы, Ресей биотехнологиялық университетінің доценті Дмитрий Быстров.
Ол оливье салатының тек екі күн ғана сақталатынын айтып өтті. Себебі, бұл салаттың құрамында жұмыртқа мен майонез бар. Ал "селедка под шубой" салатының мерзімі үштен бес күнге дейін, ал желе үштен бес күнге дейін сақталуы мүмкін. Быстров мырза атап өткендей:
"Алайда, барлық осы тағамдардың сапасын сақтау үшін, оларды тоңазытқышта сақтау шарт."
Маман, егер банка ашылған болса, қызыл уылдырықты тоңазытқышта бес күннен артық сақтамаған жөн екенін айтты. Винегретті де екі күн ішінде пайдалану қажет, оны сақтау үшін герметикалық контейнерде ұстау керек, – деп қосты Быстров. Ол былай деді:
"Дайын күйіндегі ет, екі күн ішінде пайдаланылу керек, себебі ол ең тез бұзылатын тағамдардың бірі."
Быстровтың сөзінше, ет пен балық тағамдарын дұрыс дайындалмаса немесе дұрыс температурада сақталмаса, ұзақ мерзім сақтау өте қауіпті болуы мүмкін.
Бұған дейін эндокринолог Екатерина Казачкова танымал жаңа жылдық салаттарды қалай пайдалырақ етуге болатындығы жайында айтты. Ол "селедка под шубой" рецептіне майонездің мөлшерін азайту мен тым тұзды емес балықты таңдауға көмектеседі.