Ультраөңделген тағамдардың зияны және олардың өлім-жітімге әсері
Зерттеу нәтижелері ультраөңделген тағамдардың денсаулыққа зиянды екенін көрсетті.

Ғалымдар Америка Құрама Штаттары мен басқа жеті елде ультраөңделген тағамдарды тұтынудың ерте өлім-жітімге әсерін зерттей отырып, деректер жинады. Зерттеу нәтижелері Американдық алдын алу медицинасы журналында жарияланды, деп хабарлайды eldala.kz тілшісі.
АҚШ-та қосылған қант, тұз және зиянды майлар көп болатын ультраөңделген тағамдардың азық-түліктің 70%-дан астамын құрайтыны атап көрсетілді.
«Біз 30-69 жастағы адамдардың ультраөңделген тағамдарды көп тұтынудан туындайтын ерте өлім-жітім қаупін зерттедік», — деді зерттеу авторы, Сан-Паулу университетінің қоғамдық денсаулық сақтау мектебінің тамақтану кафедрасының құрметті профессоры Карлос Аугусто Монтейро.
Зерттеу барысында ультраөңделген тағамнан алынған калориялар 10%-ға көбейсе, ерте өлім-жітім қаупінің 3%-ға артады. Сонымен қатар, ультраөңделген тағамдарды тұтыну 32 негативті денсаулық зардаптарымен байланысты, оның ішінде жүрек аурулары, қатерлі ісік, 2 типті диабет және психикалық денсаулық мәселелері бар.
2018 жылы АҚШ-та мұнда көрсетілген тағамдарды тұтыну 124 мың ерте өліммен байланысты болды, деп ескертті зерттеу жетекшісі Эдуардо Аугусто Фернандес Нильсон. Оның айтуынша, мамандар компьютерлік модель жасап, ультраөңделген тағамдарға байланысты ерте өлім-жітім деңгейін бағалады. Бұл модель 240 мың адамның деректері мен 15 мың өлім фактісіне негізделген. Нәтижелер Колумбияда 4%-дан, Ұлыбритания мен АҚШ-да 14%-ға дейін өзгереді.
«Зерттеу нәтижелері ультраөңделген тағамдардың көптеген мемлекеттердегі аурулардың бременіне елеулі үлес қосатынын растайды және олардың тұтынуын азайту ұлттық тамақтану ұсыныстарына енгізілуі тиіс», — делінген зерттеуде.
Сонымен қатар, зерттеу азық-түлік өнімдерінің өндірушілері тарапынан сынға ұшырады.
«Бұл тұ消费者лар арасында шатасуларға әкеп соғатын жалған зерттеу. Қазіргі уақытта ультраөңделген өнімдерді анықтауда ғылыми келісім жоқ. Оңай, қолжетімді дайын тағамдарды жағымсыз сипаттау қоректік заттары жоғары өнімдерге қол жеткізуді шектеп, олардың сапасын төмендетуге әкелуі мүмкін», — деді Тұ consumers бренді ассоциациясының тағам саясаты бойынша вице-президенті Сара Галло.