Неге Қазақстанда шампан өндірісі жыл сайын азайып жатыр?
Қазақстанда шампан өндірісінің төмендеу себептері мен статистикасы.
Қазақстанда үш жыл қатарынан шампан өндірісі азайып келеді. Қазақстан Республикасы Статистика агенттігінің мәліметтері бойынша, 2024 жылдың алғашқы үш тоқсанында шампанның өндірісі өткен жылдың дәл осындай кезеңімен салыстырғанда 11,5%-ға қысқарып, 693 мың литрді құрады. - деп хабарлайды ranking.kz.
Өндірістің қазіргі жағдайы
2023 жылы отандық шарап өндірушілер шампанның 1,5 миллион литрін өндірді, бұл өткен жылмен салыстырғанда 22,8%-ға аз. 2022 жылы да өндіріс көлемі 2021 жылмен салыстырғанда шамамен осынша азайған.
Монополия мен нарық жағдайы
Алматыда шампан өндірісінің негізгі бөлігін қамтамасыз ететін компания нарықты фактически монополиялап алды. 2022 жылы шампан зауытының өндірістік қуаты 8,5 миллион литрден 6,6 миллион литрге дейін төмендеді. Сонымен қатар, 2023 жылы жабдықтың пайдалану деңгейі тек 24,2%-ды құрады.
Сатылым мен импорт
Қазақстандық компаниялар шампанның 93%-ын қамтамасыз етуі және импорттың үлесі 7% құрауына байланысты, Статистика агенттігі ішкі нарықта сатылым көлемінің төмендеуін тіркеді. 2023 жылдың бірінші тоғыз айында нарықта 745 мың литр шампан сатылды, бұл 10,8%-дық төмендеу көрсетті. 2023 жылдың толық жылы сатылым көлемінің қысқаруы 21,8%, ал 2022 жылы 28,2% болды.
Желтоқсандағы сатылым көлемі
Желтоқсан шампан сатылымының ең жоғары көлемі емес. 2023 жылдағы айлық көрсеткіштерге сәйкес, шипучий сусындардың көбірек сатылымы қазан және қараша айларында орын алды.