Қазақстан қой етін экспорттау көлемін арттыруы тиіс
Қазақстандық сарапшылар елдегі қой етін өндіруді арттыру қажеттігін атап өтті.
Қазақстан үш есе қой етін өндіруді арттыруы керек, осылайша экспортты премиум нарыққа – Парсы шығанағы елдеріне бағыттауы қажет. Бұл туралы «Ауыл» партиясының бірінші орынбасары Толеутай Рахимбеков мәлімдеді - деп хабарлайды eldala.kz тілшісі.
Экспортқа әсер ететін факторлар
Сарапшы Қазақстанның статистикалық бюросына сілтеме жасай отырып, 2024 жылдың алғашқы 10 айында еліміздің 13 302,7 тонна жаңа және салқындатылған қой етін 45 млн 342 мың АҚШ долларына экспорттағанын айтты. Орташа экспорттық бағасы 1 кг үшін 3,41 долларды құраған.
Экспорт құрылымы
- Өзбекстан - 10 452,8 тонна (орташа бағасы 2,56 доллар за 1 кг)
- Иран мен араб елдері (БАӘ, Катар, Кувейт, Сауд Арабиясы) - 2 791,3 тонна ($6,55 за 1 кг)
Кувейтке 369 тонна қой еті жеткізіліп, 2 млн 807,9 мың доллар ($7,61 за 1 кг) баға алуымен ең жоғары бағасы деректерге сәйкес белгіленді.
Қазақстанда қой етін өндіру мүмкіндігі
Толеутай Рахимбековтың айтуынша, Қазақстан жылына 500 мың тонна қой етін өндіре алады, ал 2023 жылы елде 155 мың тонна қой еті өндірілген. Елдің 20 миллион тұрғынына ішкі тұтыну 200 мың тоннаны құрайды. Демек, 300 мың тонна қой етін экспорттауға мүмкіндік бар.
7,5 доллар/кг бағасымен елдің қой етінің экспорты жылына 2,25 млрд доллар табыс әкелуі мүмкін.
Проблемалар мен шешімдер
Өндірісті арттыру үшін қой шаруашылығы саласында ұйымдастырушылық-экономикалық, технологиялық, ғылыми және әлеуметтік мәселелерді шешу қажет.