Хурма ауызды неге құрғатады және оның пайдасы қандай?
Хурма - көпшілігіміз сүйіп жейтін жеміс. Бірақ бірнеше адам хурманы жеген кезде ауыздың құрғақ сезінгенін байқаған. Бұл құбылыстың себебі неде және хурманың денсаулыққа тағы қандай пайдасы бар екендігін осы мақалада қарастырамыз.
Хурма туралы жалпы ақпарат
Хурма - жасыл-сары немесе қызғылт түсті экзотикалық жеміс, ол өзінің тәттілігімен және жұмсақ текстурасымен танымал. Хурма әдетте күздің аяғында және қыста піседі. Оның құрамында көптеген дәрумендер мен минералдар бар, әсіресе, С дәрумені, калий және магний өте көп.
Ауызды құрғату себебі
Хурманы жеген кезде ауыздың құрғауы таниндер деп аталатын қосылыстармен байланысты. Таниндер - өсімдіктерде кездесетін табиғи полифенолдар, олар хурмада көп мөлшерде болады. Бұл заттар ауыздың шырышты қабатындағы белоктармен байланысып, ауыздың құрғақ сезінуіне алып келеді. Сонымен қатар таниндер аса піскен хурмада азырақ болады, сондықтан піскен хурманы таңдау ауыздың құрғауын азайтады.
Хурманың денсаулыққа пайдасы
- Антиоксиданттық қасиеттері: Хурма құрамындағы антиоксиданттар ағзаны зиянды бос радикалдардан қорғайды.
- Жүрек үшін пайдалы: Калий мен талшықтар жүрек ауруларының қаупін төмендетеді және қан қысымын реттейді.
- Ақуызды метаболизмді қолдау: Хурма құрамындағы мыс ағзаның ақуызды қорытылуына көмектеседі.
Хурма дәмді әрі пайдалы жеміс болып табылады. Оның құрамындағы таниндер ауыздың уақытша құрғауын тудыруы мүмкін, бірақ бұл құбылыс адам ағзасына зиянсыз. Сонымен қатар хурма құрамындағы пайдалы заттар денсаулықты жақсартуға көмектеседі. Сондықтан оған өз мәзіріңізде орын беріңіз, бірақ тым көп шектен шықпауға тырысыңыз.