Піспеген жеміс неге қолымызда пісіп жетіледі?

Бұл мақалада біз жемістің үзілгеннен кейін пісу процесінің ғылымы мен фактілерін қарастырамыз. Табиғи химиялық реакциялар арқылы жемістердің қалай жетілетінін анықтап, олардың қасиеттерін түсіндіреміз.

👁️ 14
Сурет: Legion Media

Базардан алынған қуыршақтай көк банандар немесе қатты алма тез арада жұмсарып, тәттіленеді. Олар пісіп кеткенше күтіп отырсақ, жемістер өздігінен «жетіледі». Бұл құбылыс қалай орын алады? Осы мақаламызда сол туралы әңгіме қозғаймыз.

Этилен газының рөлі

Жемістер үзілу кезінде немесе одан кейін пісу процесін бастайды, бұл этилен деп аталатын табиғи газбен байланысты. Этилен жемістердегі пісіру процесін жеделдететін негізгі гормон болып табылады. Үзілген жемістерде этилен өндірісі автоматты түрде арта түседі, бұл өз кезегінде пісіру процесін бастайды.

Этиленнің әсері

Этилен газы алынғаннан кейін жемістерде бірнеше өзгерістер түрленеді:

  • Целлюлоза сияқты қиындықты талшықтар жұмсарып, құрылымы өзгеруі;
  • Крахмал мен басқа да полисахаридтер қантқа айналып, дәмі жақсарады;
  • Түсі өзгереді, қанық және тартымды болуы;
  • Хош иіс пайда болып, құнарлығы артады.

Піспеген жемістерді пайдалану

Бірсыпыра жемістерді үзілгеннен кейін сақтаудың маңызы зор. Мысалы, өзінің пісіру қасиеттерінің арқасында ананас, авокадо сияқты жемістерді алдын ала алып қоюға болады. Бұл жемістер қажетті уақытқа дейін сақталуы және қажетті дәмін алу үшін уақыт беруі мүмкін.

Жемістің үзілгеннен кейін пісуі табиғат пен ғылымның таңғажайып құбылысы. Олардың үзілгеннен кейінгі пісу процесі, негізінен, этилен газының әсерінен орындайды. Бұл процесс адамның күнделікті өміріне де оң ықпал етіп, біздің тамақтануымызды жеңілдетеді.