Қарбыздың іші неге қызыл? Оның құпиясы неде?

Қарбыздың ішінің қызыл болуының сыры неде екенін білгіңіз келе ме? Бұл мақалада сіз осы сұраққа ғылыми және қызықты түсініктемелерді таба аласыз.

👁️ 6
Сурет: Pixtal via Legion Media

Көптеген адамдар жаз айларында қарбызды рахаттанып жейді, оның балғын әрі тәтті дәмі бізді суытып, қуат алуға көмектеседі. Бірақ қарбыздың ішінің неге қызыл екенін ойланып көрдіңіз бе? Бұл сұрақтың жауабын білу үшін осы мақаланы оқыңыз.

Тарихи негіздер

Қарбыздың алғашқы түрлері Африка континентінде өсіп, жасыл түсті болатын. Мыңдаған жылдар бойы мәдени өсіру нәтижесінде қарбыздар қазіргі заманғы қызыл түсті алуан түрлеріне айналды. Бұл өзгеріс адамдардың тұтыну әдеттеріне сәйкес қарбыздың дәмін жақсартуға бағытталған болуы мүмкін.

Ғылыми түсініктеме

Қарбыздың қызыл түсі негізгі пигмент лико́пенге байланысты келеді. Лико́пен — белгілі антиоксидант, ол қызанақ, қызыл бұрыш секілді жеміс-жидектерде де бар. Бұл пигменттің мөлшері қарбыздың толы ұрғашы кезінде арта түседі, сонымен қатар күн сәулесінің әсерінен де ұлғаяды.

Лико́пеннің пайдасы

Қарбыздағы лико́пен өте пайдалы. Ол антиоксиданттық қасиеттерге ие болып, ағзадағы еркін радикалдармен күреседі және жасушалардың бұзылуына тосқауыл қояды. Кейбір зерттеулер лико́пеннің жүрек-қан тамырлары ауруларын алдын алуға көмектесетінін көрсетеді.

Қарбыздың ішінің қызыл болуы — оның құрамындағы лико́пен пигментіне байланысты және бұл пигменттің денсаулыққа әкелетін пайдасы орасан зор. Қарбыздың тарихы мен ғылыми ерекшеліктерін білу сізге бұл жеміс-жидекті келесі рет жегенде жаңа көзқараспен қарауға мүмкіндік береді.