Неліктен қалталы шай жапырақ шайға қарағанда тезірек демделеді?

Қалталы шайдың жапырақ шайға қарағанда тезірек демделу себептерін түсіндіретін қызықты және пайдалы мақала.

👁️ 12
Сурет: Artem Shadrin / Alamy via Legion Media

Қалталы шай және жапырақ шай: айырмашылығы неде?

Шәй ішуді ұнататын адамдардың көбі қалталы шай мен жапырақ шайды жақсы біледі. Бірақ оларды ішкен кезде олардың демделу уақытының айтарлықтай айырмашылығы барын байқаған шығарсыз. Мұның себебі неде екенін түсіндіру үшін, алдымен, қалталы шай мен жапырақ шайдың айырмашылығын қарастырайық.

Қалталы шайдың құрылымы

Қалталы шай – бұл шағын қапшықтарға оралған ұсақталған шай жапырақтары. Бұл шайдың ішіндегі жапырақтар өте кішкентай бөлшектерге дейін ұсақталғандықтан, олардың беттік ауданы үлкен болады. Бұл шайдың демделуіне қажет уақытта айтарлықтай ықпал етеді.

Демдеу процесі: Уақыт пен температура

Шай демдеу процесінде шай жапырақтарының беткі қабатынан суға хош иісті заттар мен дәмдер тарайды. Қалталы шайдың ұсақ бөлшектері судың әсерінен тез әрі оңай ашылады, ал үлкенірек жапырақтарды қамтитын жапырақ шайға көбірек уақыт қажет. Сонымен қатар, ұсақ бөлшектердің арқасында шай суға көбірек тез араласып, дәмін ертерек береді.

Қорыта айтқанда, қалталы шайдың жапырақ шайға қарағанда тезірек демделетіні оның ұсақталған құрылымына байланысты. Оның беттік ауданы үлкен болуына орай, шайдың демделу процесі айтарлықтай жылдам жүреді. Сондықтан да, уақытты үнемдеу мақсатында қалталы шайды жиі таңдайтындардың саны көп.