Аштық сезімін неліктен сеземіз?

Аштық сезімі ағзамызда түрлі биохимиялық процестердің нәтижесінде пайда болады. Бұл мақала аштық сезімінің негізгі себептері мен онымен байланысты физиологиялық механизмдер жайлы түсінік береді.

👁️ 11
Сурет: Zoonar via Legion Media

Аштық сезімі адамдар үшін қалыпты физиологиялық құбылыс. Бұл сезімді біз күнделікті өмірде, тағам ішпес үшін біраз уақыт өткенде бастан өткіземіз. Бірақ ол сезімді не нәрсе тудырады?

Аштық сезімінің физиологиясы

Аштық сезімін түсіндіру үшін алдымен оның пайда болуының физиологиялық механизмдерін қарастыру қажет. Аштық сезімі негізінен мидағы гипоталамус органы арқылы бақыланады. Бұл орган қандағы глюкоза деңгейін тексереді және төмендегенде аштық сигналдарын береді.

Гормондардың рөлі

Гормондар аштық сезімін реттеуде маңызды рөл атқарады. Мысалы, грелин гормоны асқазан бос кезде өндіріледі және аштық сезімін күшейтеді, ал лептин – май ұлпаларынан бөлініп, мидағы аштық сезімін тежейді. Тағам ішкен кезде лептиннің деңгейі жоғарылап, қаншалықты тойғанымыз жайлы сигнал береді.

Қысқа уақыттық аштық сезімі

Кейбір жағдайларда қысқа уақыттық аштық сезімін емдеуге болады. Мысалы, стресс, аштықты тудырады, себебі стресс гормондары тәбет деңгейін өзгерте алады. Сонымен қатар, кейде аштық сезімін шөлдеу сезімімен шатастырып аламыз, сондықтан осындай жағдайларда су ішіп көруіміз қажет.

Аштық сезімі ағзамыздың тағамға деген қажеттілігі ретінде көрінеді. Оның пайда болуына гормондар, қандағы глюкоза деңгейі және басқа да факторлар әсер етеді. Біз бұл процестерді түсіну арқылы денсаулықты бақылап, аштық сезімін тиімді басқаруда пайдалы ақпарат ала аламыз.