Наурыз мейрамына дайындық: тамақтан уланбау үшін сақтық шаралары
Мерекелік дастарқанның қауіпсіздігі: тамақ улануларын болдырмауға арналған кеңестер.

Мерекелік күндер - мол дастарқанның уақыты. Алайда, молшылықтың артында қауіптер - өнімдерді сақтау мен дайындау ережелерін бұзу нәтижесінде туындайтын тамақ уланулары жасырынады. Мереке аурухана төсегінде өтпеуі үшін, Ақтөбе облысының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау мамандары қарапайым, бірақ маңызды сақтық шараларын еске салады. хабарлайды Актобе Таймс
Облыстық санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің мамандары тұрғындарға өнімдерді тек сенімді орындардан сатып алуға кеңес береді, олардың жаңа болуын, сақтау мерзімдерін және сақтау жағдайларын мұқият бақылауды ұсынады. Бұл әсіресе ет, балық және сүт өнімдері үшін өте маңызды. Көшеде «қолдан» дайындалған үй консервілері, шұжық өнімдері мен тамақ сатып алу - үлкен тәуекел, себебі тексерусіз өнімдердің қауіпсіздігін білу мүмкін емес.
Мерекелік тағамдарды әзірлеу кезінде температуралық режимді сақтау маңызды. Салатқа арналған көкөністерді алдын ала пісірген жөн, бірақ оларды ұсынар алдында, екі сағат ішінде жаман кесу керек. Кремді торттар мен тез бұзылатын өнімдерді тоңазытқышта сақтау қажет және оларды жылы жерде ұзақ қалдыруға болмайды.
Үй консервілеріне ерекше назар аудару керек. Мамандар хабарлайды: банка қақпақтарының ісінуі - ботулизмның, яғни өлімге әкелетін аурудың даму қаупі туралы ескерту сигналы. Консервілеудің сапасына күмәндансаңыз, тәуекелге бармай, мұндай өнімдерді пайдаланудан бас тартқан жөн.
ДСЭК өкілдерінің пікірінше, интернетте тапсырыс берілген тамақ - тағы бір таралған қауіптілік. Белгісіз жағдайда дайындалған тағамдар санитарлық талаптарға сәйкес келмеуі мүмкін, бұл әртүрлі инфекциямен жұқтыру қаупін арттырады.
Кәсіпкерлерге арналған ұсыныстар: Бұл ескерту тек қарапайым азаматтарға ғана емес, кафелер, мейрамханалар мен дүкен иелеріне қатысты. ДСЭК қоғамдық тамақтандыру мекемелерінің иелерінен тұрғындардың денсаулығына жауапкершілікті атап өтеді. Тек сертификатталған өнімдерді пайдалану, сақтау шарттарын қатаң сақтау, шикі және дайын тағамдардың өзара байланысын болдырмау маңызды.
Тағамды тек жаңа ингредиенттерден даярлау керек, технологияға сәйкес. Персонал медициналық тексерістерден өтіп, санитарлық нормаларды сақтауы тиіс, ал жұмыс үстелдері тазалықта болуы қажет. «Өнімдердің қауіпсіздігі - әр адамның жауапкершілігі. Осы қарапайым ережелерді сақтау Наурыз мерекесін жағымсыз салдарсыз өткізуге көмектеседі, яғни мереке тек қуаныш пен жылы кездесулермен есте қалады!» - атап өтті Ақтөбе облысының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің мамандары.