Какаоның ми мен психикаға пайдалы әсері
Какао с маршмеллоу ми мен психикаға пайдалы, бірақ оны қолдану кезінде абай болу керек. Диетолог Елена Соломатина какао мен маршмеллоу жайлы пайдалы ақпарат берді.
Какао с маршмеллоу ми мен психикаға пайдалы әсер етеді, деп атап өтті диетолог дәрігер Елена Соломатина. Ол бұл сусынның күтпеген пайдасы туралы Мәскеу 24 арнасында оқиға барысында баяндады.
Оның айтуынша, какао бұршақтары магний, антиоксиданттар мен полифенолдарға бай, бұл заттар жүрек-қан тамырлары жүйесіне пайдалы әсер етіп, қартаюға қарсы тұруға көмектеседі. Сонымен қатар, Соломатина какаоның мидың когнитивтік функцияларын қолдап, оны жойылудан қорғайтынын дәлелдейтін зерттеулерді атап өтті.
«Какао шоколад сияқты қуаныш гормондарының синтезін ынталандырады. Сусын антидепрессант ретінде қызмет атқарады және (...) тыныаштандыратын әсер береді»,
Соломатина натуральды какао бұршақтарынан әзірленген сусынды таңдауды ұсынып, оның құрамын этикеткадан қарастыруға шақырды. Ол сапасыз өнімнің құрамында какаодың мөлшері аз болуы, бояғыштар немесе хош иістендіргіштер, қосылған кремдер, пальма майы негізіндегі сүт және көп мөлшерде қант болуы мүмкін екенін нақтылады.
Маршмеллоу сусынды әдемі безендіруге көмектеседі және көңіл-күйді көтеруге ықпал етеді, бірақ қанттың жоғары мөлшері себебінен онымен асыра пайдаланбау керек, деп ескертті диетолог. Ересектерге маман күніне үш кеседен көп емес какао ішуді, әр кесеге бір-екі маршмеллоу қосуға кеңес берді, ал балаларға – күніне екі кеседен кем емес какао мен сүтті, дәл сол мөлшерде тәттілермен ішу ұсынылды.
Қант диабеті мен семіздігі бар адамдарға Соломатина маршмеллоудан бас тартуды ұсынды.
Бұған дейін ұйқы бойынша сарапшы Шам Сингх ұйқыдан екі сағат бұрын шие шырынын ішуге шақырды. Сингх шие құрамында циркадтық ритмдерді реттейтін мелатонин гормоны бар екенін түсіндірді.