Пальма майы шынымен де денсаулыққа зиян ба?

Пальма майы тағам өндірісінде кеңінен қолданылатын өнім. Дегенмен, оның денсаулыққа әсері туралы әртүрлі пікірлер бар. Осы мақалада пальма майының пайдасы мен зиянын толығырақ қарастыруға тырысамыз.

👁️ 27
Сурет: ThamKC / Alamy

Бүгінгі күнде пальма майы туралы қоғам арасында әртүрлі ой-пікір бар. Біреулер оны аса пайдалы деп санаса, енді біреулер оның зияндығын атап өтеді. Пальма майы жайлы шындыққа көз жеткізу үшін оның құрамын және денсаулыққа әсерін зерттеп көрейік.

Пальма майының құрамы

Пальма майы табиғи майлар тобынан болып, негізінен пальма ағашының жемістерінен алынады. Ол қаныққан майлар мен антиоксиданттарға бай. Майдың құрамында Е витамині мен А провитаминдері кездеседі, бұл оның антиоксиданттық қасиеттерін күшейтеді.

Әсері және пайданы түсіну

Пайдалы жақтары

Пальма майында кездесетін антиоксиданттар ағзаны бос радикалдардың зияндылығынан қорғай алады. Сонымен қатар, бұл май Е витаминіне бай болғандықтан, иммундық жүйенің жұмысын жақсартады.

Зиянды жақтары

Алайда, пальма майы құрамында жоғары мөлшерде қаныққан майлар бар. Бұл майлардың шамадан тыс тұтынылуы жүрек ауруларының дамуына ықпал етуі мүмкін. Зерттеулер көрсеткендей, бұл майдың артық мөлшері холестерин деңгейін көтеруі ықтимал.

Пальма майы туралы кеңінен таралған пікірлердің әрқайсысында шындықтың үлесі бар. Оны қалыпты мөлшерде тұтыну денсаулыққа аса зиян келтірмейді, бірақ шектен тыс қолдану күтпеген салдарларға әкелуі мүмкін. Сондықтан кез келген тағам түрін тұтынғанда үйлесімді мөлшерде сақтау маңызды.