Денсаулыққа пайдалы балық түрлері туралы мәліметтер

Гастроэнтеролог дәрігер Эльвира Белева омега-3 май қышқылдары мен дәрумендерге бай балық түрлерін аталатын салмақтандырылған кеңестер ұсынады.

👁️ 6
Сурет: Christine Siracusa / Unsplash

Кейбір балық түрлері денсаулыққа ерекше пайдалы, дейді гастроэнтеролог дәрігер әрі диетолог Эльвира Белева. Оның сөздерін UfaTime.ru басылымы жариялады.

Белеваның айтуынша, омега-3 май қышқылдары, B дәрумендері мен сапалы ақуызға бай лосось ең пайдалы балықтардың бірі болып табылады.

Эльвира Белева

Скумбрия да омега-3, сондай-ақ D және B12 дәрумендерінің көзі болып табылады — бұл балық жүректің денсаулығы үшін өте пайдалы. Өз қасиеттері бойынша ол шұбар балықпен ұқсас, деді дәрігер.

Диетологтың сөзіне қарағанда, жабайы тунец ақуыз бен омега-3 көзінің бірі болып табылады, бірақ оның құрамында сынап болуы ықтимал болғандықтан, оны қалыпты мөлшерде тұтыну керек. Белева сардиндердің пайдасына да тоқталды: бұл кішкентай балықтар омега-3, ақуыз, B дәрумендерімен бай және кальций сияқты бағалы минералдарға толы.

Кемпірқосақ форелі омега-3 және D дәруменінің жақсы көзі, ал хек B дәрумендері, фосфор мен селенге бай, деп атап өтті ол.

Сонымен қатар, балықты дайындау тәсілі де маңызды — қуырылғаннан аулақ болу керек, деп атап өтті Белева.

Эльвира Белева

Шабдалы шырыны мен ұйқы

Кешегі ұйқы бойынша сарапшы Шам Сингх ұйқыға дейін екі сағат бұрын шабдалы шырынын ішуге шақырды. Ол шабдалыда мелатонин — зерттеулер шеңберлік ритмдерді реттейтін гормон бар, деп түсіндірді.