Азық-түліктегі зең: рак қаупін арттыратын күтпеген фактор

Азық-түліктегі зең, рак даму қаупін арттырып, микотоксиндердің зиянды әсері туралы инфекционист Владимир Нероновның пікірі.

👁️ 8
Сурет: Shutterstock / Fotodom

Азық-түліктегі зең кейбір рак түрлерінің даму қаупін арттырады, деп ескертті инфекционист-дәрігер Владимир Неронов. Өлімге әкелетін аурудың дамуындағы күтпеген қауіп факторы ретінде ол атап өтті «Газета.Ru» басылымында.

Неронов, злокачестволық жасушалардың өсуі микотоксиндердің әсерінен болатынын нақтылады. Бұл микотоксиндерді кейбір зеңді саңырауқұлақтар өндіреді. Мысалға, дәрігердің айтуынша, Aspergillus flavus және Aspergillus parasiticus афлатоксин – бауыр рагын тудыратын канцерогендік зат өндіреді. Сондай-ақ, тағы бір қауіпті микотоксин — патулин, ол да канцерогендік белсенділікке ие. Инфекционист, оны әдетте бұзылған алмада кездестіретінін атап өтті.

Неронов, микотоксиндер жасушалардың ДНҚ-ын зақымдайтынын түсіндіріп, осылайша рак қаупін арттырады, ал саңырауқұлақтардың споралары улануды, бауыр мен бүйректерді зақымдауды, иммунитеттің төмендеуін және аллергиялық реакцияларды тудыруы мүмкін екенін айтты.
Владимир Неронов

Сонымен қатар, әлсіреген иммунитеті бар адамдарда инфекциялық аурулардың дамуын қоздыруы мүмкін, деді маман.

Бұған дейін эндокринолог Olga Игнатова пайдалы болып көрінетін, бірақ денсаулыққа қауіп төндіретін өнімдерді атап өтті. Оның пікірінше, адамдарға жеміс йогурттары мен тұтас дәнді нанмен абай болған жөн.