Картаю процесін баяулатудың тиімді әдістері

Инфла-мэйджинг пен қартаюды кешіктірудің қолжетімді әдістері, дұрыс тамақтану мен стресс бақылауы туралы қажет мәліметтер.

👁️ 3
Сурет: Unsplash

Қартаюдың бір себептерінің бірі инфла-мэйджинг — ағзадағы ұзаққа созылған созылмалы қабыну, ол көптеген созылмалы аурулардың дамуынан туындайды. Алайда, эндокринолог Екатерина Янгтың айтуынша, оны төмендетуге және осылайша жастық өзгерістерді кешеуге қол жетімді әдістер бар. Дәрігер оларды өз Telegram-арнасында тізіп шықты.

Янг, қартаю алғашқы көрінетін белгілері шықпай тұрып-ақ басталатынын атап өтті — созылмалы, ұзаққа созылған қабыну ағзаны байқамай-ақ бұзады, жүрек ауруы, қант диабеті, жүрек-қан тамырлары ауруы, бүйрек жеткіліксіздігі және тіпті рак сияқты ауруларды тудырады.

«Бұл кәдімгі температура мен аурумен байланысты қабыну емес екенін түсіну маңызды. Бұл көбінесе жасырынып жүретін процесс, ол сезілмейді, бірақ жыл өткен сайын ағзаны тауысады. Нәтижесінде — созылмалы шаршау, жадтың әлсіреуі, салмақтың артуы және өмір сапасының нашарлауы»,
Екатерина Янг

Дәрігер стрессті және ұйқыны бақылау арқылы осы процесті баяулатуға болатындығын растады. «Ұйқының жетіспеушілігі қабыну процестерін күшейтеді, гормондар теңгерімін бұзып, метаболизмді баяулатады. Ең жақсысы, таңертеңгі сағат 12-ге дейін ұйықтауға тырысу», — деп бөлісті ол.

Дұрыс тамақтанудың маңызы

Сонымен қатар, Янгның айтуынша, қабынуды төмендетуде дұрыс тамақтанудың маңызды рөлі бар. Ол жемістер мен көкөністерді, құрамында фруктозасы аз өнімдерге бай болуды, сондай-ақ рационының негізі ретінде теңіз балығы мен жаңғақтарды пайдалануды ұсынды. Бұл жағдайда қант, өңделген және қуырылған өнімдердің мөлшерін барынша азайту қажет.

Ішек денсаулығын қолдау

Янгтың тағы бір ұсынысы — ішек денсаулығын қолдау. Оның айтуынша, пайдалы микрофлора ағзадағы қабыну деңгейін төмендетеді. Ішемдік пайдалы бактериялардың колониясын қолдау үшін ферменттелген өнімдер (йогурт, кефир, тұздалған қаптама) мен пребиотиктер (көкөністер, шөптер, глютенсіз дәндер) көмектеседі.

Бұған дейін эндокринолог Янг 50 жастан асқан адамдар үшін идеал өнімдерді атаған болатын. Ол белокқа бай балық, ет және құс етін жеуді ұсынды.