Таңғы ас кезінде қандай тағамдарды тұтыну маңызды? Гастроэнтеролог кеңестері
Таңғы ас адамдардың денсаулығы үшін маңызды. Гастроэнтеролог Екатерина Кашух таңғы асқа арналған пайдалы тағамдарды атады.
Таңғы ас адамдар үшін маңызды, күн тәртібі толыққанды түскі ас ішуге мүмкіндік бермейтіндер үшін, деп ескертті гастроэнтеролог Екатерина Кашух. Ол таңғы асқа арналған ең пайдалы тағамдарды атап өтті Life.ru порталына берген сұхбатында.
«Егер таңғы асты өткізіп алсаңыз немесе таңертең бутерброд пен кофе ғана ішсеңіз, түскі асқа деген аштық күшейеді. Егер күн тәртібі толыққанды түскі ас ішуге мүмкіндік бермейтін болса, аштық сезімі өседі де, кешке қарай пикке жетеді»,
Гастроэнтеролог, таңғы асты өткізіп алу көбінесе түнде артық тамақтануға әкелетінін атап өтті.
Пайдалы таңғы ас тағамдары
Дәрігер таңғы ас құрамының дәмі жеке таңдауға байланысты екенін, алайда онда жеткілікті түрде ақуыздар, күрделі көмірсулар және пайдалы майлар болуы керектігін айтты. Пайдалы таңғы ас ретінде:
- Бүтін дәнді дақылдардан дайындалған ботқа
- Жұмыртқа немесе омлет
- Ірімшік
- Творог
Тағамдарды уақытында тұтыну
Сонымен қатар, ол таңғы ас немесе түскі ас кезінде бірінші жартысында ет пен балық жеуге кеңес берді. Бұл кешкі уақытта жануар ақуызын қорытуға асқазан-ішек жолдарын ауырлатпау үшін қажет.
«Тәттілер мен тұзды таңертең шектеу керектігін атап өтті. Тәттілер, тәтті нан, чипстер және басқа зиянды тағамдар күнделікті рационының 10-15 пайызынан аспауы қажет, және олармен өзіңізді алғашқы жартысында еркелеткеніңіз дұрыс»,
Бұған дейін диетолог Кристина Пришвина таңғы асты өткізбеуге шақырды. Оның айтуынша, таңертең тамақтанатын адамдар денсаулық мәселелеріне сирек шағымданады.