Тамақтан кейін неге бізді ұйқы басады?
Тамақтан кейінгі жайлылық әдетте ұйқышылдықпен бірге жүреді. Бұл құбылыстың пайда болу себептерін анықтап, оны қалай басқаруға болатынын біліп алыңыз.
Көпшілік үшін тамақтан кейінгі ұйқышылдық күнделікті өмірдің бөлшегіне айналған. Ұйқы кешеуілдеп, жұмыссыздықты тудырады немесе күнделікті жұмыстарға кері әсер етеді. Бірақ бұл неліктен орын алады және оны қалай азайтуға болады?
Ас нәтижесінде энергияның бөлінуі
Ең басты себептердің бірі – тамақтан кейін дененің энергияны әдеттегіден көбірек бөлетіндігі. Ас қорыту процесі энергияны қажет етеді, осыған байланысты қандағы оттегі мен глюкоза деңгейі төмендейді, нәтижесінде адам ұйқышылдықты сезінеді.
Қан құрамындағы өзгерістер
Тамақтану қандағы қант деңгейінің жоғарылауына әкелуі мүмкін. Бұл инсулин гормонының бөлінуін арттырады, ол триптофан атты амин қышқылдарын миға жеткізуге ықпал етеді. Триптофан серотонин мен мелатонин, яғни бақыт және ұйқы гормондарының қалыптасуына ықпал етеді.
Триптофан мен серотониннің рөлі
Серотониннен мелатонин бөлініп, бұл зат миды ұйқыға бейімдейді. Сондықтан, ақуызға бай тағамдар триптофанның әсерін күшейтіп, ұйқышылдықты тудыруы мүмкін.
Тамақтан кейінгі ұйқышылдықты қалай азайтуға болады?
- Дұрыс тамақтану: Көмірсулар мен ақуыздар үйлесімін реттеңіз. Көп мөлшердегі көмірсулардан аулақ болыңыз.
- Қимылды ойындар: Тамақтан кейін қысқа серуен немесе жеңіл жаттығулар жасау пайдалы.
- Кофеинді бақылау: Кофеиндік сусындарды шамадан тыс тұтынуды азайтыңыз.
Тамақтан кейінгі ұйқышылдық – табиғи құбылыс және ол ас қорыту процесімен тікелей байланысты. Дегенмен, күнделікті өмірден ауытқуларды болдырмас үшін, осы ұсыныстарды тыңдай отырып, оны басқаруға болады.