Гречкамен арықтау: диетологтар қауіпті ескертеді
Монодиеталардың денсаулыққа зияны мен гречкамен арықтаудың ықтимал қауіптері жөнінде диетолог Елена Соломатинадан кеңестер.
Монодиеталар денсаулыққа орны толмас зиян тигізуі мүмкін, деп ескертті диетолог Елена Соломатина. Гречке дәнімен арықтау әрекеттерінің қауіптілігін ол айтты әйелдермен «Вечерняя Москва» басылымымен әңгіме барысында.
Бұл танымал дәнді дақылды күн сайын басқа өнімдер қоспай отырып тұтыну гормондық бұзылыстарға әкеп соғуы мүмкін, деп ескертті Соломатина. «Гречка өздігінен зиянды емес, бірақ етте кездесетін құрылыс материалының жетіспеушілігінен туындайды», — деп түсіндірді ол.
Диетолог басқа азық-түліктің жетіспеушілігі организмдегі био-химиялық процестерді бұзып, бүйрек пен тіс проблемалары, бас айналу, ұйқы бұзылуы сияқты мәселелерге әкелуі мүмкін екенін атап өтті. Монодиеталардың басқа да жанама әсерлері ретінде теріде пайда болатын бөртпелер, апатия, мигрень, ас қорыту бұзылыстары және нерв жүйесінің бұзылуы аталды.
Сарапшының айтуынша, егер гречка орнына адам негізінен брокколи, сұлы немесе күріш жесе, дәл сондай құрбандарға душар болады. Тамақтану әртүрлі және теңгерімді болуы тиіс: тарелканың бір жартысында көкөністер, ширегінде белок, ал қалған бөлігіне углеводтар, мысалы, гречка, қоңыр күріш, арпа, толық дәнді нан орналастырылуы керек.
Күн сайын ішуге болатын гречка көлемі шамамен 150-200 грамм. Егер адам белсенді физикалық немесе психикалық жүктемелермен айналыспаса, онда бұл дәнді дақылдың мөлшерін арттыруға болады.
Бұрын диетолог Марьяна Джутова кейбір жармалар туралы пайдасы туралы айтып өткен. Оның айтуынша, сұлы, гречневая және бидай жармалары қандағы қант деңгейін тұрақтандыруға көмектеседі және аштықтың кенеттен шабуылдарынан сақтайды.