Раушан жидегі: атының шығу тарихы мен ерекше қасиеттері неде?
Раушан жидегінің тарихы, дәмі және табиғаттағы рөлі туралы қызықты мәліметтер. Оны неге раушан жидегі деп атайтыны да тараптарда орын алған.

Раушан жидегі дегеніміз не?
Раушан жидегі - табиғаттың әсем сыйының бірі. Оның ащы дәмі көптеген адамдардың естеліктерінде қалған. Балалар кітапханасында жасалған зерттеулер мен мақалаларға сүйене отырып, раушан жидегінің дәмі мұздақта керемет дәмге айналады. Ол қалада ұшып жүрген құстар үшін де тамаша азық болып саналады.
Раушан жидегінің ащылығы мен денсаулыққа әсері
Раушан жидектері организмге зиянды ащы заттармен толы. Бір жидектен ештеңе болмайды, алайда бірнеше дананы жеу улануға әкеліп соғуы мүмкін. Дегенмен, мұздақтарынан ащылығы жоғалып, раушан жидегін шексіз мөлшерде жеуге болады.
Атының қалай шыққаны
«Даль» сөздігіне сүйенсек, «жидек» сөзінің синонимі «веснушка» болып табылады. Раушан жидегі осы веснушкалармен көмкерілген, әсіресе қыс айларында оның сұлулығы ерекше байқалады. Жидектердің ақ қызғылт түстері мен жарқын жасыл жапырақтары жүректі қуанышпен толтырады.
Раушан жидегінің табиғаттағы орны
Раушан жидегі -50 градусқа дейін температураны көтеруге қабілетті. Ол адам мен табиғат арасындағы тепе-теңдікті сақтайтын дана өсімдік. Егер күннің сәулесі мол болса, ағаш метрге дейін 15-тен асатын болады. Алайда, аязды климатта раушан жидегінің көлемі бір метрден аспайтын болады.