Подаграның дамуына ықпал ететін өнімдер: диетологтың кеңестері

Подаграның көбеюі, тамақтану әдеттері және диетология бойынша сарапшы Нурия Дианованың ұсыныстары туралы ақпарат.

👁️ 5
Сурет: Unsplash

50-70 жыл бұрын подагра сирек кездесетін ауру еді, алайда қазіргі таңда ет өнімдерінің тер excessive тұтынуынан бұл ауру жиі кездесетінін диетолог, АНО НИЦ «Дұрыс тамақтану» ұйымының атқарушы директоры Нурия Дианова атап өтті.

Дианова «Лента.ру» сайтына подаграның даму ықпалын тигізетін өнімдерді тізіп берді. Буындардың денсаулығы үшін ол ет және балық консервілерін, ысталған тағамдарды, сосискаларды, алкогольді азық-түлікті пайдалану мөлшерін азайтуға кеңес берді.

Сарапшы бұл өнімдердің құрамында подаграның дамуын немесе асқынуын туындататын пуриндердің көп екенін түсіндірді.

Подагра кезінде диетолог зиянды деп атаған субпродуктілерде қаныққан майлардың көп мөлшері бар. Олардың артықшылығы тек буын ауруларында ғана емес, сонымен қатар жүрек-қан тамырлары патологияларында, диабетте және семіздікте қауіпті.

Дианованың айтуынша, күшті шай мен кофе ішу де подаграға әкелуі мүмкін.

Кофе мен күшті шайды қолдануды азайту подаграның алдын алу үшін ғана емес, сонымен қатар жүйке жүйесінің денсаулығы үшін де пайдалы болады.

Нурия Дианова, диетолог

Диетолог денсаулыққа зиян келтіретін, оның ішінде тәтті газдалған сусындармен бірге, қант мөлшері жоғары өнімдерден аулақ болу керектігін ескертті. Сондықтан олардың рационда мөлшерін азайту немесе мүлдем пайдаланбау маңызды.

Бұрын Дианова ресейліктерді БАД-тардан туындайтын ауыр аурулардың дамуынан сақтандырған болатын. Сарапшының сөзінде, тексерілмеген азық-түлік қоспаларын сатып алудың нәтижесінде адамдар дәрілік панкреатит, дәрілік гепатиттер мен бауыр жеткіліксіздігінен жиі зардап шегуде.