Қазақстанда негізгі тағам өнімдерінің ішкі өндірісі өсуде
Қазақстандағы ішкі өндірістің өсуі: негізгі көрсеткіштер мен үрдістер.

2025 жылдың алғашқы бес айында Қазақстанда тағам өнімдерінің ішкі өндірісі айтарлықтай ұлғайып, 1,5 трлн теңгеге жетті. Бұл 10,5% өсімді көрсетеді, деп хабарлайды «ҚазАқпарат» халықаралық ақпарат агенттігі ҚазАқпарат.
Әсіресе әлеуметтік маңызы бар өнімдер бойынша әсерлі нәтижелер байқалады. Елде қант пен өсімдік майының өндірісі жедел дамып келеді, бұл тұрғындарды негізгі азық-түлікпен тұрақты қамтамасыз ету үшін аса маңызды.
Тағам өнеркәсібіндегі негізгі жетістіктер
- Қызылша қантын өндіру көлемі 4,6 мың тоннадан 64 мың тоннаға өсті.
- Өсімдік майының өндірісі 316,3 мың тоннадан 376,8 мың тоннаға артты.
- Сары май өндірісі 13 мың тоннадан 15 мың тоннаға дейін ұлғайды.
- Ұн өндірісі 1,3 млн тоннадан 1,4 млн тоннаға өсті.
- Қышқыл сүт өнімдері 102 мың тоннадан 106 мың тоннаға жоғарылады.
- Өңделген сүттің көлемі 274,6 мың тоннаға жетіп, өткен көрсеткіштен 10,6 мың тоннаға артты.
Басқа өнім түрлері бойынша да оң серпін байқалып отыр. Бұл агроөнеркәсіп өндірісінің тұрақтылығын және даму қарқынын айғақтайды.
Бағаның төмендеуі және инфляция динамикасы
Ұлттық экономика министрі, вице-премьер Серік Жұманғарин төрағалық еткен мәжілісте осы жылдың алғашқы жартыжылдығындағы инфляция нәтижелері кеңінен талқыланды. Ерте жиналған өнім көлемінің көбеюі бағалық саясатқа оң әсер еткені аталып өтті. Әлеуметтік маңызы бар көкөністердің арзандауы негізгі үрдістердің біріне айналып, нарық тұрақтанды.
Көкөністер бағасының өсуі тоқтап қана қоймай, төмендей бастады.
Бұл жетістіктер Қазақстанның ауыл шаруашылығы саласындағы табыстарын айқындап, елдің экономикалық тұрақтылығы мен азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуге септігін тигізуде.