Күріш: Денсаулыққа тигізер пайдасы неде?
Күріш – танымал астық дақылы, денсаулыққа мол пайдасы мен жеңіл дайындау тәсілі арқасында көптеген адамдардың ас мәзірінде орнықты. Бұл мақалада күріштің пайдасы, оның түрлері және денсаулыққа ықпалы туралы айтып береміз.

Күріш – әлемдегі ең танымал астық дақылдарының бірі. Оны көбінесе гарнир ретінде, немесе күрделі тағамдардың жасауда пайдаланады. Мысалы, плов, ленивый голубцы, дәмді күріш каша немесе суши туралы да еске алсақ болады. Әркім де күрішті ұнататыны сөзсіз.
Күріштің пайдалы қасиеттері
Күріштің ең негізгі артықшылығы – оның денсаулыққа тигізер пайдасы. Бұл өнім аштықты тез басып, тамақ дайындауды жеңілдетеді. Әсіресе, мультиварка сияқты ас үй құралдарына ие болғанда, күріш дайындау оңайға түседі. Керекті мөлшерде дәндерді салып, су құйып, тұз қосып, режимді таңдау жеткілікті. Жарты сағаттан кейін дәмді тағам дайын болады.
Күріштің негізінде жатқан қауіптер
Күрішті пайдаланудағы қиындықтар тек оны асырып жіберген кезде туындайды, яғни ұзақ уақыт тек күрішпен тамақтану. Дегенмен, орташа мөлшерде тұтыну оның холестерин деңгейін төмендетуге, токсиндерді шығаруға, ас қорыту жүйесіне және жүйке жүйесіне оң әсер етеді.
Денсаулықты қорғаудағы рөлі
Күріш онкологиялық аурулар мен Альцгеймер ауруына қарсы жақсы профилактика. Сонымен қатар, құрамында калий бар болғандықтан, жүрек бұлшықеттерін нығайтуға көмектеседі. Ыстықта немесе жөтел кезінде күріш тіпті қызуды басатын құрал ретінде пайдалы.
Бурый күріштің артықшылықтары
Күріштің ең пайдалы түрлері – бурый күріш. Ол ыдыстардың тазартылуына, эндокриндік жүйенің жұмысын жақсартуға және асқазанның қышқылдығын төмендетуге көмектеседі. Осы себептен, күрішті мәзіріңізден қабылдаудан бас тартпаңыз.
Күріш – денсаулығыңызға пайдалы әрі дәмді тағам. Оны орташа мөлшерде тұтыну сіздің ас мәзіріңізде маңызды рөл ойнап, денеңіз сізге «рахмет» деуі мүмкін.