Неліктен кептірілген жемістер жаңа піскен жемістерге қарағанда калориялырақ?

Кептірілген жемістердің жоғары калориялылығына байланысты себептерді зерттеп, олардың денсаулыққа пайдалы жақтарын түсіндіреміз. Мақалада кептірілген және жаңа піскен жемістердің энергетикалық құндылықтарын салыстырамыз.

👁️ 7
Сурет: Zoonar GmbH RM via Legion Media

Жаңа піскен жемістердің әртүрлі дәрумендер мен минералдарға бай екенін бәріміз білеміз. Бірақ кептірілген жемістерді күнделікті диетамызға қосқанда олардың неге калориялырақ екенін түсіну маңызды. Бұл мақалада біз кептірілген жемістердің калориялы болу себептерін қарастырамыз.

Кептіру процесі және оның жеміс құрамы мен калориясына әсері

Кептіру процесі кезінде жемістің құрамындағы су түгелдей дерлік жойылады. Су құрамы азайған сайын, жемістің тараздағы салмағы азаяды, бірақ оның қоректік заттары мен қант концентрациясы артады. Нәтижесінде, кептірілген жемістің аз ғана порциясында калория мөлшері жоғарылайды.

Қант пен калориялар

Кептірілген жемістерде қант мөлшері жоғары болады, себебі судың жойылуы қанттың, талшықтардың және басқа қоректік заттардың концентрациясының артуына әкеледі. Бұл процесс олардың калорияларының көп болуын түсіндіріп отыр.

Кептірілген жемістердің денсаулыққа пайдасы

Көптеген адам кептірілген жемістердің калориялары жоғары болғанымен, олардың көптеген артықшылықтары бар екенін түсінуі қажет. Олар талшық, дәрумендер және минералдарға бай, бұл ас қорыту жүйесін жақсартады және энергиямен қамтамасыз етеді.

Дәрумендер мен минералдар

Кептірілген жемістерде жаңа піскен жемістердегідей барлық дәрумендер мен минералдар болуы мүмкін. Олар әсіресе, калий, темір, магний және басқа да көптеген пайдалы элементтерге бай.

Кептірілген және жаңа піскен жемістердің әрқайсысы өзінше құнды және пайдалы. Егер сіздің мақсатыңыз калорияны бақылау болса, оларды мөлшермен тұтыну маңызды. Алайда, күнделікті рационыңызды әртараптандыру мақсатында екі түрін де тұтынуға тырысыңыз.

Кеңестер

  • Кептірілген жемістерді табиғи түрінде тұтынуға болады, себебі кейбір өндірушілер оларға қант қосуы мүмкін.
  • Егер салмақты бақылауда ұстағыңыз келсе, порция мөлшерін қадағалаңыз.
  • Кептірілген және жаңа піскен жемістерді араластыра пайдалану арқылы теңдестірілген диета жасауға болады.