Шәйнектегі қақ шынымен зиянды ма?

Үй шаруасындағы әрбір адам шәй ішуді жақсы көреді, бірақ шәйнектегі қақтың зияны бар ма? Бұл мақалада біз қақтың денсаулыққа әсері туралы талқылаймыз және оны қалай болдырмау керектігі жайлы кеңестер береміз.

👁️ 5
Сурет: Luis Echeverri / Alamy via Legion Media

Көптеген үй шаруасында пайдаланылатын шәйнектер уақыт өте келе қақ тұтылады. Бұл табиғи құбылыс болса да, оның денсаулыққа ықпалы бар ма деген сұрақ туындайды. Осы мақалада біз осы мәселеге тереңірек үңілуге тырысамыз.

Қақтың пайда болуы

Қақ – бұл су құрамындағы минералдардың, әсіресе кальций мен магнийдің, жиналуы нәтижесінде пайда болатын қатты қабат. Әдетте, қатты суды қолданғанда бұл мәселе жиі кездеседі. Қақ, негізінен, шәйнектің ішкі бетінде жиналып, суды қайнатқанда пайда болады.

Қақтың ықпалы

Дәмге әсері

Қақты түрде қайнатылған судың дәмі өзгереді. Шәй немесе кофе ішкен кезде ерекше дәмін байқасаңыз, бұл қақтың әсерінен болуы мүмкін.

Денсаулыққа зияны бар ма?

Сарапшылар қақтың адам денсаулығына тікелей зияны жоқ деп санаса да, ол судың дәмін өзгерту арқылы оның ішуге деген ынтасын азайтуы мүмкін. Сонымен қатар, үлкен мөлшерде қақ асқорыту жүйесіне немесе бүйрекке шамадан тыс жүктеме түсіре алады.

Қақтан құтылу жолдары

Табиғи әдістер

Сірке суы – қақты кетірудің ең таралған тәсілдерінің бірі. Шәйнекке су және сірке суын тең мөлшерде қосып, қайнатыңыз. Содан кейін оны шамамен бір сағатқа қалдырыңыз, одан соң шайып алыңыз.

Алдын алу шаралары

Қақтың пайда болуын болдырмау үшін фильтрленген суды пайдаланыңыз. Бұл тек қана қақтың жиналуын азайтып қана қоймай, сусындардың дәмін жақсартады.

Шәйнектегі қақ денсаулыққа тікелей зиян тигізбесе де, оның дәмге және қондырғының қызмет ету мерзіміне әсері айтарлықтай болуы мүмкін. Сондықтан қақты уақытында тазартуды және профилактикалық шараларды қабылдауды ұмытпаңыз.