Ежелгі адамдар тағамды термиялық өңдей бастағанда, қандай артықшылықтарды байқады?

Ежелгі адамдардың тағамды термиялық өңдеуін бастауының себебін және олардың бұл әдісті қолдану арқылы қандай артықшылықтар байқағанын қарастырамыз.

👁️ 12
Сурет: Zoonar GmbH RF via Legion Media

Термиялық өңдеудің алғашқы қадамдары

Ежелгі заманда адамдар табиғаттың әртүрлі қатерлерімен күрес жүргізе отырып, өз өмірін жақсартудың жолдарын іздеді. Тас дәуірінде олар өрттің күшін игеріп, тағамды термиялық өңдеуге көшті. Сұрақ туындайды: олар не үшін бұл қадамға барды?

Тағамды термиялық өңдеудің негізгі себептері

Бірінші және маңызды фактор – тағам қауіпсіздігі. Бактериялар мен паразиттер шикі еттер мен өсімдік өнімдерінде жиі кездеседі. Өңдеу арқылы оларды жоюға болады. Бұл әсіресе ет өнімдеріне қатысты өте маңызды.

Екіншіден, термиялық өңдеу арқылы тағамның қорытылуы мен асқазанға сіңірілуі жеңілдейді. Қатыстырақ айтсақ, қыздыру тағамдағы күрделі белок пен көмірсуларды ыдыратып, асқазанның оларды жеңіл өңдеуіне ықпал етеді.

Витаминдердің жойылуы және басқа факторлар

Термиялық өңдеу кезінде кейбір витаминдер жойылуы мүмкін. Бірақ бұл кемшілік басқа артықшылықтармен жақсырақ теңеседі. Ыдыраған белоктар мен көмірсулардың денеге сіңуі оңайырақ екені ескерілген жөн.

Сонымен қатар, кейбір жағдайларда термиялық өңдеу арқылы тағамдағы белгілі бір пайдалы қосылыстардың бөлінуі тездейді. Бұл олардың биологиялық қолжетімділігін арттыра алады.

Ежелгі әдістің заманауи маңызы

Ғасырлар бұрынғы адамдар жеуге жарамды, қорытылуы оңай, қауіпсіз тағам түрлерін алудың алдында тұрған. Сол әдістерді бүгінгі күні де қолданамыз. Әрине, заман өзгерді, бірақ негізгі қағидаттар өзекті болып қала береді.

Кейбір тағамдар шикідей пайдалы болғанымен, жергілікті климатикалық және экологиялық жағдайлар, сондай-ақ заманауи тамақтану мәдениеті өңделген, термиялық өңделген тағамдарды тұтынуды өзекті етеді.